2012. április 19., csütörtök

Tarhonya : levesbetét, köret

Régen, ilyentájt, amikor már sok tojást tojtak a tyúkok, száraztésztát (laskát) készítettek a feleslegből liszttel,
hogy hűtőládák hiányában, eltárolhassák a téli időszakokra.

Így találták fel a különféle tésztákat

Összegyúrták, kinyújtották szép vékonyra, fölvagdosták és fehér vásznon szétterítve (a tisztaszobában) megszárították.

A mandulalisztből jelenleg még csak tarhonyát tudok készíteni,
és hűtőzacskóban a fagyasztóban tartom.
Felhasználáskor csak ki kell olvasztani, megmelegíteni vagy a forró levesbe belekanalazni, egyenesen a tányérba.
Kifőzni nem ajánlott de nem is szükséges!














De hasonlóképp, mint a hagyományos tarhonya, szintén kiszárítható: aszalógépben, napon vagy langyos sütőben.
És kiszáradás után, pl. dobozban, tárolható.

Paleo-tarhonya /köretnek, levesbetétnek/

Tojásmorzsa

 






hozzávalók:
  • 10 tojás fehérje (vagy 6 egész tojás)
  • 9 lapos evőkanál mandula- vagy szezámliszt (***)
  • 0,5-1 dl tiszta ivóvíz
  • 1 mk őrölt kömény
  • só (ízlés szerint)
a sütéshez
  • 2 nagy kanál kókuszzsír
elkészítés: 

 







A hozzávalókat összekeverjük. (megkóstoljuk, elég sós e!)
Egy mély serpenyőben megolvasztjuk a zsírt és egy jó kanálnyit a masszához keverünk.


negyedórányi pihentetés után a többi, felforrósodott kókuszzsírba beleöntjük a keveréket,











és sütés közben folyamatos keveréssel morzsásra daraboljuk.





felhasználás:


gulyásleveshez csipetke helyett, vadas mellé zsemlyegombóc helyett, pörköltekhez köretnek, vagy az ételeinkben a nokedli és a rizs helyettesítésére is alkalmas. (stb.)

 
Fokhagymaleveshez, húsleveshez, karalábéleveshez levestészta helyett. Ebben az esetben őrölt kömény helyett  egy pici borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet tehetünk bele. Húslevesnél elkapart májjal kiegészítve májgombóccá alakítható.

Önálló ételnek is finom, ha darált főtt sonkát keverünk a masszába kisütés előtt. Reszelt, érett kemény sajttal (parmezán) fogyasztható... (itt: sonkás morzsóka)


(***)
A mandulalisztet tessék előbb megkóstolni!!! Néha keserű-mandula kerül bele és aztán lehet kidobni az egészet...

7 megjegyzés:

  1. Jaj ez nagyon izgalmas. Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Megnézted a húslevest is? nem látványos, de finom. Nem feltétlenül kell bele a répa, anélkül gusztább...

    VálaszTörlés
  3. ez nagyon nagy találmány!!!, BB oldaláról keveredtem ide
    a gyerekeim imádj(t)ák a tarhonyát, na lesz helyette végre paleo tarhonya, köszi (ezt is) solymi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már sokat csináltam, frissen a legjobb!!! Nem érdemes lefagyasztani, csak ha muszáj, a tojások miatt. Nyáron megpróbálom majd a kánikulában kiszárítani és úgy eltenni. Vigyázz, főzni nem lehet! csak belekeverni a kész ételbe, ha ugyan nem köretnek adod.

      Törlés
    2. Próbáld ki a sonkás "tésztát" is! Nagyon finom! A Húsvétkor megmaradt sonkát jól hasznosíthatod...

      Törlés
  4. Napraforgómag liszttel is lehet a tarhonyãt úgy olcsóbb szerintem.Ha a paleolit palacsintàm finom volt napraforgómag liszttel a tarhonya is az lesz tutira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a legsemlegesebb ízű liszt a mandula... de teljesen jó más lisztekből is. Ki kell tapasztalni, hogy melyikből milyen ízű lesz, és olyannak szeretitek-e...

      Törlés