2012. június 7., csütörtök

Lepcsánka gombából















Hozzávalók (1 adaghoz):



  • 1 tojás (vagy 2 tojás fehérje)
  • 3 fej gomba
  • 2 kanál mandulaliszt
  • só, 
  • őrölt bors, -kömény
  • 2 kanál tiszta ivóvíz
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld(elhagyható)
a kisütéshez:
  • libazsír (vagy kókuszzsír)


Elkészítés:

A csíkokra vágott gombát elkevertem a felvert tojással, a fűszerekkel, egy kevés vízzel,






és hozzáadtam annyi mandulalisztet, hogy palacsinta tészta szerű legyen a keverék.
Egy kis ideig állni hagytam, hogy a liszt fölszívhassa a vizet, és így a massza besűrűsödjék.



Majd felforrósodott bő zsírba (fritőzbe), megzsírozott kanállal, óvatosan kanálnyi adagokat szaggattam,


és szép pirosra sütöttem. 


Uzsonnára önálló ételként, friss zöldfélékkel , savanyúsággal ,

ebédre hús vagy főzelék mellé, kiegészítőként fogyasztható. 






Én most rablóhús mellé készítettem


.....










(útra is csomagolható)


Laposra is süthető:




A bekevert masszából kanálnyi adagokat raktam a serpenyőbe,





ellapítottam, és a kevés zsíron mindkét felét pirosra sütöttem.








Így azonban nem lesz annyira ropogós.













MW küldött hozzá egy új ötletet:

A megjegyzésben olvasható az egész, ide csak ennyit (idézem):

"...Létezik egy indiai nasi, úgy hívják, hogy pakóra.
Itt különböző zöldségeket fűszerezett sárgaborsó lisztből készült palacsintatésztába forgatnak (hagymát, padlizsánt, cukkinit, ...sokszor vegyesen is), és kisütik....
......
...meg is csináltam!:)
Indiai fűszerrel pontosan olyan, mint a pakóra..."

 Pontosabb receptet is küldött: 

"Indiai pakóra, paleósítva:

Az eredeti indiai receptben sárgaborsóliszt szerepel (tojás nélkül), amit mi mandulaliszttel helyettesíthetünk (tojással). Az eredmény ugyanaz, még a sárga szín is stimmel:-)

A receptben a különbség csak annyi, hogy fűszernek én nem sót-borsot, hanem úgynevezett pakora-masalát tettem:

Összetevői (ha nem kapunk ilyen fűszerkeveréket, pl a Wesselény utcai India-boltban, akkor külön-külön is összeválogathatjuk):

koriander

csilipaprika
kömény (leginkább római)
bors
kardamommag
szerecsendió
gyömbérpor
szegfűszeg
(szerintem kurkuma is, különben mitől sárga?)

és még ezek, amikről fogalmam sincs, micsodák, vagy nem nagyon beszerezhetőek: mangópor, fenugreek levél?, cassia?, caraway? ...
Végül, ha valaki nem nagyon akar ezzel vesződni, akkor Curry- indiai fűszerkeverék is megteszi:-)


A beltartalom pedig nálam ez volt: kicsire vágott gomba, karfiol, hagyma (de ezt szokták tisztán hagymából, padlizsánból vagy karfiolból is csinálni).



Az indiaiak nem tesznek a tésztájába tojást, de hát, sárgaborsóliszttel egészen másképp van, a mandulalisztbe szerintem is kell tojás."


5 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet (ez valami csúcs-szuper ötlet!!!):-)
    Létezik egy indiai nasi, úgy hívják, hogy pakóra. Itt különböző zöldségeket fűszerezett sárgaborsó lisztből készült palacsintatésztába forgatnak (hagymát, padlizsánt, cukkinit, krumplit - persze utóbbit mi kihagyhatjuk - , sokszor vegyesen is),és kisütik. A képen látható gomba nagyon hasonlít ehhez. Arra gondoltam, ha a masszát indiai fűszerkeverékkel (persze olyannal, amiben nincsenek ízfokozók stb) megbolondítjuk, egészen hasonló lehet.
    Hétvégén kipróbálom (de lehet, hogy már ma)!
    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
  2. Jelentem: meg is csináltam!:) Indiai fűszerrel pontosan olyan, mint a pakóra...
    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
  3. Remélem, nem borsóliszttel!!!! :-))
    Gondolom, így mandulával csak finomabb!
    A húgom tökmaglisztet is tett hozzá, amitől kissé bezöldült :), de nagyon finom lett! És reszelte a nyers zöldségeket bele, nem aprította.

    VálaszTörlés
  4. MW-től levélben:
    Indiai pakóra, paleósítva:
    Az eredeti indiai receptben sárgaborsóliszt szerepel (tojás nélkül), amit mi mandulaliszttel helyettesíthetünk (tojással). Az eredmény ugyanaz, még a sárga szín is stimmel:-)

    A receptben a különbség csak annyi, hogy fűszernek én nem sót-borsot, hanem úgynevezett pakora-masalát tettem.

    Összetevői (ha nem kapunk ilyen fűszerkeveréket, pl a Wesselény utcai India-boltban, akkor külön-külön is összeválogathatjuk):

    koriander

    csilipaprika
    kömény (leginkább római)
    bors
    kardamommag
    szerecsendió
    gyömbérpor
    szegfűszeg
    szerintem kurkuma is, különben mitől sárga?)

    és még ezek, amikről fogalmam sincs, micsodák, vagy nem nagyon beszerezhetőek: mangópor, fenugreek levél?, cassia?, caraway? ...
    Végül, ha valaki nem nagyon akar ezzel vesződni, akkor Curry- indiai fűszerkeverék is megteszi:-)

    A beltartalom pedig nálam ez volt: kicsire vágott gomba, karfiol, hagyma (de ezt szokták tisztán hagymából, padlizsánból vagy karfiolból is csinálni). Az indiaiak nem tesznek a tésztájába tojást, de hát, sárgaborsóliszttel egészen másképp van, a mandulalisztbe szerintem is kell tojás.

    Itt egy magyar nyelvű pakóra-recept, ezt lehet paleósítani:
    http://www.szekelyistvan.hu/Fozocske/receptek/pakora.php

    MW

    VálaszTörlés
  5. Valaki beírta a keresőbe, hogy leragadt a lapcsánka, gondolom sütés közben...
    Bő, forró zsírban sütjük, mint a rántott húst, akkor nem lesz vele baj. Én egy picit megtartom a zsírban, mikor belekanalazom, akkor biztosan nem tapad le. Fritőzben érdemes kosár nélkül sütni, feljön a tetejére, könnyű kikanalazni... A kosárba szeret beleragadni.

    VálaszTörlés