SZABOLCSI /LAKADALMAS/
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Karácsony első napjára.
/Előre betölthető, lefagyasztható, miután megfőztük, napokig elővehető.../
Hozzávalók:
- 1 szép nagy fej káposzta
- Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)
A töltelékhez:
- 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
- 3 fej finomra aprított vöröshagyma
- 2 nagy kanál zsír (mangalica)
- Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, Natúr Vega-mix ételízesítő
1. A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk és félretesszük. (darált húsból is jó!)
2. A káposzta előkészítése :

Kivéve lecsöpögtetjük és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén kettőbe tépjük.
A maradék káposztafejet felszeleteljük, ebből 250 g-ot pedig egészen apróra vágunk.
3. A töltelék elkészítése:
A forró zsírban megüvegesítjük az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről beletesszük a fent jelzett fűszereket, az 500 g húst, a 250 g aprókáposztát* és kicsit erősebben megsózzuk.
(NEM teszünk bele fokhagymát, tojást, egyéb extra fűszereket!)
Összekeverjük és kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán
szorosan összecsavarjuk, a szájánál behajtogatjuk és betűrjük a levél
puhábbik felét.
Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz
4. Főzés:
A felszeletelt káposztát összekeverjük a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval.
Felét elterítjük egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezzük a töltelékeket.
(Esetleg több emeletben)
(Esetleg több emeletben)

felforrás után, lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük
7. Tejföl nélkül tálaljuk.
Forrón, langyosan, frissen, másnaposan(...!), ebédre, vacsorára, reggelire, vendégvárónak, kirándulásra.... stb, mindenféleképp finom.
Megjegyzések:
*2014.06.22.
Ma kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem aprókáposzta (rizs!) helyett.
Így talán
még jobb lett!
- Falun, hagyományosan, vasárnaponként "villásreggelinek" fogyasztják, vagy borkorcsolyának. Mindig tejföl nélkül eszik! (Sokszor evőeszköz nélkül, vagyis kézzel, mint egy sütit vagy rántott húst! :))
- Az eredeti (nem paleo) változatnál 2 rész hús, 1 rész rizzsel készül a töltelék.
- Hús nélküli változat is van, 2 rész rizzsel, 1 rész kukoricadarával. De ezek egyike sem paleo, bár gluténmentes.
- Fél-paleo változat: 2 rész hús, 1 rész durvább szemű zabpehely
- A teljesen paleo változat a 2 rész hús, 1 rész aprókáposzta, esetleg karfiol, mint lent.
- Többféle töltelék is készülhet egyszerre, ha a család igénye úgy kívánja. A főzéskor az edényben alulra kerülnek a rizses töltelékek, fölé a káposztásak (paleo) és legtetejére a zabpelyhesek (félpaleo). Így mindegyik egyformára fő meg.
- Ha túl sok töltelék készült, nyersen jól fagyasztható és adott esetben, kiolvadás után 20 perc alatt megfőzhető. (jegesen nem főzzük, mert szétesik)
*2014.06.22.
Ma kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem aprókáposzta (rizs!) helyett.
Így talán
még jobb lett!
Kedves Willson! Remek találmány, egyszerű, gyors és még finom is. "Majdnem" úgy nézett ki, mint a tiéd.
VálaszTörlés