2010. december 10., péntek

KARÁCSONYRA: TÖLTÖTT KÁPOSZTA



SZABOLCSI /LAKADALMAS/ 
TÖLTÖTT KÁPOSZTA 


                                              Karácsony első napjára.
                        /Előre betölthető, lefagyasztható, miután megfőztük, napokig elővehető.../

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy fej káposzta
  • Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)
A töltelékhez:
  • 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
  • 3 fej finomra aprított vöröshagyma
  • 2 nagy kanál zsír (mangalica)
  • Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, Natúr Vega-mix ételízesítő

1. A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk és félretesszük. (darált húsból is jó!)



2.  A káposzta előkészítése :

A káposzta torzsáját filéző késsel kivágjuk, lebontjuk egymás után óvatosan a felső leveleket (~18-20 db-ot) és lassan gyöngyöző forrásban lévő vízbe téve kissé megfonnyasztjuk.



Kivéve lecsöpögtetjük és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén kettőbe tépjük.




A maradék káposztafejet felszeleteljük, ebből 250 g-ot pedig egészen apróra vágunk.

 3. A töltelék elkészítése:

 A forró zsírban megüvegesítjük az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről beletesszük a fent jelzett fűszereket, az 500 g  húst, a 250 g aprókáposztát* és kicsit erősebben megsózzuk.


(NEM teszünk bele fokhagymát, tojást, egyéb extra fűszereket!)

Összekeverjük és kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán szorosan összecsavarjuk, a szájánál behajtogatjuk és betűrjük a levél puhábbik felét.


 
Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz 

4. Főzés:

A felszeletelt káposztát összekeverjük a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval.
Felét elterítjük egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezzük a töltelékeket.


(Esetleg több emeletben)


5. A tetejét befedjük a maradék káposztával és  rálocsoljuk a paradicsomlevet (vagy konzerv, sűrített paradicsomot), majd annyi vizet, hogy majdnem ellepje. (!: a levet megkóstoljuk, hogy eléggé sós-e!)


6.  Feltesszük főni; 
felforrás után, lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük


7. Tejföl nélkül tálaljuk.

Forrón, langyosan, frissen, másnaposan(...!), ebédre, vacsorára, reggelire, vendégvárónak, kirándulásra.... stb, mindenféleképp finom.
Megjegyzések:
  • Falun, hagyományosan, vasárnaponként "villásreggelinek" fogyasztják, vagy borkorcsolyának.  Mindig tejföl nélkül eszik! (Sokszor evőeszköz nélkül, vagyis kézzel, mint egy sütit vagy rántott húst! :))
  • Az eredeti (nem paleo) változatnál 2 rész hús, 1 rész rizzsel készül a töltelék.
  • Hús nélküli változat is van, 2 rész rizzsel, 1 rész kukoricadarával. De ezek egyike sem paleo, bár gluténmentes.
  • Fél-paleo változat: 2 rész hús, 1 rész durvább szemű zabpehely
  • A teljesen paleo változat a 2 rész hús, 1 rész aprókáposzta, esetleg karfiol, mint lent.
  • Többféle töltelék is készülhet egyszerre, ha a család igénye úgy kívánja. A főzéskor az edényben alulra kerülnek a rizses töltelékek, fölé a káposztásak (paleo) és legtetejére a zabpelyhesek (félpaleo). Így mindegyik egyformára fő meg.
  • Ha túl sok töltelék készült, nyersen jól fagyasztható és adott esetben, kiolvadás után 20 perc alatt megfőzhető. (jegesen nem főzzük, mert szétesik)


*2014.06.22.

Ma kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem aprókáposzta (rizs!) helyett.






Így talán
még jobb lett!









    1 megjegyzés:

    1. Kedves Willson! Remek találmány, egyszerű, gyors és még finom is. "Majdnem" úgy nézett ki, mint a tiéd.

      VálaszTörlés