2010. december 27., hétfő

-Egy kis böjt- TOJÁSNOKEDLI

És tényleg csak kicsi. 
A nagy karácsonyi trakták után. 

Régen a szerzetesek gyakran böjtöltek kenyéren és vízen abból a megfontolásból, hogy kitisztult elmével értékelhessék át a dolgokat, 
hogy a lét anyagi oldalát kissé mellőzve a természetfölöttihez jobban kapcsolódhassanak. Hogy átérezzék néha az éhezők, kisemmizettek 
helyzetét, alkalmilag sorsközösséget vállalva velük... 
Ma már azt is értem, hogy miért lettek idős korukra, ilyen szigorú megtartóztatások mellett olyan korpulensek. A pocak nem a nagy jólét, 
hanem a rossz táplálkozás jele és a betegségek előhírnöke.  

Akkor is, ma is!

Ami a szerzeteseknek a kenyéren és vízen való böjtölés, azt egy gluténmentes világban nekem a tojás és a saláta fogyasztása jelenti. 
Persze lehet kitalálni mást is, pl. egész napra csak némi főzelék, vagy  párolt zöldség. Esetleg kizárólagos nyers-koszt, vagy léböjt ... 
Mindenesetre a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására is figyelni kell! 

Valójában nincs paleo nokedli! 
De azt az ízvilágot könnyű elérni liszt nélkül is: 


TOJÁSOS TOJÁSNOKEDLI

Hozzávalók:

 
A reggeli haboskávé után megmaradt 
(5-6) tojásfehérje
+2 tojás sárgája
+némi zsír, 
  vagy egy kisütött szalonnaszelet
+só, ízlés szerint


Elkészítés:  


A  szalonnát felaprítjuk és kisütjük. 

A tojásfehérjét a forró zsírban megsütjük fehér rántottának, közben fakanállal finoman nokedli méretűre darabolgatjuk

 



Ha elkészült, hozzákeverjük a tojás sárgákat, 
megsózzuk és kevergetve addig sütjük, 
amíg az is megszilárdul.

 







 
Friss fejes- vagy uborkasalátával, céklával, savanyúsággal... 

Pörköltek (hús, hal, gomba...) paprikáscsirke, szaftos húsok mellé is kiváló köretnek!


6 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, egy a problémám a tojással - kezd egy kicsit unalmassá válni - talán csak azért, mert ugye ez az alternatívája minden más tésztaféleségnek-köretnek... :(
    Sajnos az ember általában azt kívánja, amit nem ehet és azt nem kívánja, amit épp muszájból készített :)))))
    Talán nem lesz ez mindig így ... :)
    Egnesz

    VálaszTörlés
  2. Ha majd már a meggyőződésed lesz, hogy az un. "tiltott" dolgok tényleg ártalmasak, akkor nem lesz gond az egészségesben gondolkodni és azt választani. Valahogy oda kell eljutni...
    Ez nem egy diéta a sok közül, hanem egy életmód váltás, egy más,(új)életforma.

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, de én nem tudom mi az a "fehér rántotta". Az addig oké, hogy tojásfehérjéből kell csinálni, de fel kell előtte verni? Ha igen, mennyire?
    Ha én a szalonnával együtt szeretném enni, akkor is szedjem ki, mielőtt beletenném a tojásfehérjét a zsírba, és a végén tegyem hozzá újra a szalonnát, vagy akár benn is hagyhatom végig a sütés során?
    Köszi
    Orsika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak kutyuld össze a fehérjéket és lehet sütni, közben törögetni. de krumplitörővel is dolgozhatsz, az gyorsabb...
      A szalonna gusztusosabb a tetejére, de benne is hagyhatod...
      Ha köretnek használod, a hús-szaftot a végén ráütött sárgája jobban felszedi majd, mint ha csak a fehérjével dolgozol ...

      Törlés
  4. Minden tészta tojásból van! Csak mi liszt nélkül esszük...

    VálaszTörlés