2012. június 19., kedd

Csemegeuborka (eltevés)




Főleg akkor lesz jó, ha saját kertünkben termett az uborka. Egész pici, kisujjnyi méretű uborkák kellenek hozzá, 
és olyat ritkán lehet vásárolni.
Minél kisebbek, annál gusztusosabbak és finomabbak.


Hozzávalók: (sok fűszer) 

meggylevél, babérlevél, kapor, szőlőlevél,  
(ezt összekötjük egy csomagba)
pici hagyma vagy hagymakarika és fokhagyma

Ezeket berakjuk az üveg aljára
                     
+ szegfűszeg, szegfűbors, szemes bors, mustármag, koriander, 



Elkészítés:

 
Szépen, szorosan berakjuk az üvegekbe az ubikat, 

alá és közé szórjuk a fűszereket,

a tetejét leszoríthatjuk lehámozott meggyfa-ágacskákkal


Felöntőlé:                   1 liter víz,
                              
     6-10 dkg xukor0 (+1 kávéskanálnyi Stevia)
                              
     3 dkg só
                              
     1 g nátrium benzoát
(szalicil is jó)
             
ezt felforraljuk, és öntünk hozzá 1,25 dl 20%-os ecetet


Ezzel a lével, amíg még forró, felöntjük az üvegeket.
Finoman rázogatva légtelenítjük, 
majd lekötjük dupla celofánnal és 
száraz-dunsztban kidunsztoljuk. 

másnap mehet a spájzba


Megjegyzés: 
én most műanyag leszorítót használtam és csatos dunsztos üvegben tettem el, ugyanis karácsonyi ajándéknak  szánom...

5 megjegyzés:

  1. Szia! Idén ilyet akarok csinálni, koviubival együtt. Ha nem tennék bele nátrium-benzoátot (szalicilt), akkor biztosan megromlik? (gyümölcsöt pl lehet nélküle eltenni). A másik, hogy celofán helyett lehet, ugye, csavaros tetőt tenni rá, jó szorosan? Mi van, ha a szalicilt a celofán és a tető közé teszem? Megmarad?
    Neked ropogósak maradtak az uborkák?
    Köszi!
    MW

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos van egy rossz hírem! Amíg a Kalmopyrint vény nélkül lehet kapni a benzinkúton, addig nem bírom elhinni, hogy a szalicil annyira káros az egészségre, hogy be kellett tiltani... Én utálom a NaBenzoátot, ezért szalicilt rakok bele mindig. Valóban, szoktunk a celofán közé is tenni, hogy az üveg pereme se penészedjen meg.
      Csavaros üvegnél kipróbálhatod tartósító nélkül és fejreállítva tárolni, akkor biztosan nem kap levegőt. A sógornőm a biztonság kedvéért mindig új tetőket vásárol a régi üvegekhez.
      Nekem ropogós maradt és nagyon finom volt, főleg az erőspaprikás. A dániai öcsémnek sokáig rejtegettem egy utolsót, nemrég volt itthon, és akkor teszteltük...

      Törlés
    2. A koviubi biztosan megromlik szalicil nélkül!

      Törlés
  2. Köszi!:) Kalmopyrin nem kell, legfeljebb Algopyrin,azt meg recept nélkül nem árulnak:)
    A koviubinak viszont nem lesz lehetősége megromlani :) Annál előbb elfogy... Legfeljebb majd ősszel csinálok tartósat, ahogy te is tanácsoltad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Algopyrin különben sem jó, mert az nem szalicilát...
      Ezt a fejreállósat még nem próbáltam, csak láttam, de azt is lekváreltevésnél. Azzal meg nem fáradozok... :-) Úgyhogy sajnos nincs tapasztalatom róla...

      Törlés