2012. június 9., szombat

Gyümölcsvelő-fagyi


meggyfagylalt gyümölcsdarabokkal













Az emberiség több eljegesedést is megélt, a jégkorszak pedig  föltalált nekünk egy olyan tartósítást, ahol nem romlik az ételek  vitamin és enzim tartalma, színe, aromája... 

Nyár van.
A boltok és áruházak hűtőpultjai tele vannak fagylalttal, jégkrémmel. Csakhogy mindegyikben cukor, tej, liszt,
guar-gumi (ami egy hüvelyes növény magjának őrleménye)
és egyéb tartósító adalékok vannak.
Van ugyan laktóz mentes, de cukor abban is van, vagy diétás cukorpótlóval, de abban meg ott a tej...
Vagyis nehéz olyan fagyit venni, vagy talán lehetetlen, ami egészséggel fogyasztható lenne...

Házilag friss idénygyümölcsből szoktunk csinálni gyümölcsvelőt, abból  egészséges jégkrémet.

Elkészítés:

A gyümölcsöt megmosom, megtisztítom
(kimagozom, lecsumázom, meghámozom, ha kell... stb).

Majd, lehetőleg víz hozzáadása nélkül, leturmixolom
(az edényt turmixolás közben néha lekapcsolom, összerázom, összetunkolom...) Ha az íze úgy kívánja, lehet hozzáadni egy kevés Xukrot vagy frissen facsart citrom levét, egy csipet sót... de egyéb ízesítőt is.






Az elkészült gyümölcspépet
szűrőben lecsöpögtetem,




majd a velőt a fagylaltgépben készre fagyasztom. 
/ ha kész, ilyenkor szoktam keverni még bele apróra darabolt gyümölcsöket is.../


















.......


Fagylaltkészítő nélkül is megy a dolog 
A gyümölcsvelőt rögtön a fagylaltos dobozba töltjük és egyből a mélyhűtőbe tesszük. Pár óra múlva, mikor már kezd összefagyni, kivesszük, és jól megkeverve visszafagyasztjuk.



















őszibarack velőfagyi


MW-től kaptam egy  kiváló ötletet a fagyikhoz:
"Ha mandulavajat (sokáig vajas állagúra őrölt mandulát) is keverünk hozzá (főleg a csokifagyiban nagyon jó, de a gyümölcsösökben is), akkor a hűtőbe téve még kevergetni sem kell: krémes állagú lesz."



Szilikon muffin-formában fagyasztottam



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom fagyik! Ha mandulavajat (sokáig vajas állagúra őrölt mandulát)is keverünk hozzá (főleg a csokifagyiban nagyon jó, de a gyümölcsösökben is), akkor a hűtőbe téve még kevergetni sem kell: krémes állagú lesz.
    Üdv,:)
    MW

    VálaszTörlés
  2. csokifagyit még nem mertem csinálni... Pedig nagyon szeretem. DE! Csokis banánkrém, akár még darabos magokkal is nagyon finom. Majd lejátszom azt is...

    VálaszTörlés