2012. július 7., szombat

Salátahagyma elrakás




Szezonja van a főzőhagymának. 
Még nem egészen érett, átmenet a zöldhagyma és a vöröshagyma között,  ezért már főzéshez is használható,
de igen finom salátának, nyersen fogyasztva...

Eltenni azonban nem szoktuk, téli időre a vöröshagyma jól tárolható, és mellé mindenféle salátának alkalmas hagyma
(lila, fehér...) is kapható...

Ezt a módszert azonban Erdélyben tanultam, és a saját termesztésű hagymát szívesen teszem el így. 

Városi körülmények között is kapható a piacon itthoni termesztésű főzőhagyma, azt is alkalmas rá....




Az íze később is megmarad zsengének, a csípőssége enyhe, kissé édeskés, 
mint friss korában...
Azt szokták róla mondani, hogy 
"bele lehet harapni, olyan, mint az alma"...





Elkészíteni csak annyi, hogy a saját levelénél fogva, székelyfonással füzérbe (vagy koszorúba) fonjuk,
majd nem túl nyirkos, hűvös helyen szellősen felaggatjuk.
















































A hagymákat később egyenként le lehet vágni a füzérről fogyasztásra.




A fokhagymát is hasonló módon tehetjük el télire,
azzal a különbséggel, hogy ott előbb várjuk meg, amíg beérik,
mert különben könnyen berohad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése