2012. július 26., csütörtök

Hamis almás pite 1.

...variációk...

Egy kedves ismerősömtől
kaptam a receptet.
Idén túl sok cukkinijük termett,
kitalálta tehát,
hogyan lehetne süti belőle...


Nem akarom hangsúlyozni, hogy az almát csak nyersen fogyasztjuk, ezért nagyon érdekelt az ötlet.


Anna    liszttel, cukorral készítette a tésztát,
             hagyományos recept alapján.

Én       mandulaliszttel, darált mandulával (dió is jó),
            Xukorral és kókuszzsírral.
            Paleósan...          

Hozzávalók:

          A tésztához:
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg Xukor0
  • 2 tojás fehérje
  • szódabikarbóna, 1 ek citromlé
  • 15 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 1 csipetnyi só
.
         A töltelékhez: 
  • 1-2  nagyobb cukkini                                                      (én frissen gyalult tökből készítettem) 
  • 10 dkg Xukor0
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1+1 egész citrom leve

Elkészítés:

 A tököt legyalultam,
 egy citrom levét rácsavartam és






egy kevés vízzel feltettem főni...


 majd leszűrtem, kinyomkodtam,



összekevertem a Xukorral,
a fahéjjal és 1 citrom levével








és elkentem az előkészített tésztán.









Hűtőzacskóba tettem
a maradék tésztát,
levágtam egy picit
a csücskéből és
folyamatosan nyomva
berácsoztam a tetejét




Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig sütöttem.



Félidőben lejjebb vettem a hőfokot
és sütőpapírral letakartam a tetejét.









Még nem az igazi! A töltelék csuda finom, olyan, mintha almából volna 

A tésztája a töltelék alatt sajnos elázott, úgyhogy még majd javítok a technológián..






Ahol meg tudott sülni, ott nagyon finom lett.











Javított változat:
Kipróbáltam az ötleteket: előbb megsütöttem az alsó tésztát, és csak utána tettem rá a jól kicsavart tölteléket (kevertem hozzá egy kevés mandulalisztet), rávarázsoltam a rácsot... és még 15 percig sütöttem. Így  nem ázott el. 


Télen mirelit gyalult tökből készítettem. 
Olyat kell keresni, amiben a kaprot különcsomagolják.

Sokáig javítgattuk:

Zsu megjegyzéséből : 

"Elkészítettem a pitét és nagyon jónak tartom a receptet.
Mindkettőtök ötleteit figyelembe véve próbáltam elejét venni, hogy ne ázzon el a tészta. Tehát szórtam is mandulával vékonyan és elő is sütöttem a pite alját.
Ehhez a mennyiségű tésztához egyébként 3 cukkinit használtam fel és csak azután xukroztam, szórtam meg a fahéjjal a kihűlt, párolt cukkinit, miután kicsavartam. Így nem vész oda a xukor és a fahéj, legalábbis egy része.  Végül pedig igen, a plusz 1 citrom leve bőven elfér a töltelékben.
A végeredmény nagyon finom, nagyon pite, nagyon almás és mindez 100 % paleo."

A párolt cukkinitöltelékbe lehet keverni  1-2 ek kókuszlisztet, ami fölszívja a nedvességet, így aztán végképp nem ázik el a tészta.



További ötlet (én is olvastam, de bevált), hogy néha felpúposodik a tészta sülés közben, ezért sütés előtt zsírpapírral lefedem a tésztát és babot vagy lencsét szórok rá. Később levesszük, megtöltjük és azt már a tetejével együtt sütjük.
(gondolom, a bab nélkül... Mekkora ötlet!!! -W.)





10 megjegyzés:

  1. Még egy remek recept, fantasztikus ötleteid vannak!
    Ezt ma ki is próbálom, vagy holnap, a vendégeknek...
    Mi lenne, ha az alsó tésztára szórnánk valamit, pl diót? Hátha nem ázna el annyira.
    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én arra gondoltam, hogy előbb meg kellene sütni az alsó tésztát (max. 10 perc), és csak utána rátenni a jól kicsavart tölteléket meg a rácsot... és még 10 percig sütni. A forró tésztáról hamarabb elpárolog a tök leve és talán nem ázik át. Még töklekvárt is gondoltam rátenni, hogy jobban összeragadjon... Az utóbbi nem biztos, hogy kell.
      Érdemes megcitromozni a tölteléket még egyszer a fahéjjal is (oszd kétfelé a citromlét), mert nem lett elég pikáns, de a főzéshez is kell a savanyítás, nehogy szétfőjön.
      Sajnos a fahéjas-xukros levet is elöntöttem, nem tudtam hirtelen kitalálni, hogy mi legyen vele. (Ötlet??...)

      Írd meg, hogy hogy sikerült! Kíváncsi vagyok!.. :-))
      köszi!

      Törlés
    2. a fahéjas xukoros lé citrommal = kompótlé, vagy hűtve citrommal, jéggel, mentával, a forró napokon.
      magyarul limonádé.

      Törlés
  2. Szia! Sziasztok!

    Elkészítettem a pitét és nagyon jónak tartom a receptet.
    Mindkettőtök ötleteit figyelembevéve próbáltam elejét venni, hogy ne ázzon el a tészta. Tehát szórtam is mandulával vékonyan és elő is sütöttem a pite alját. Még annyi, hogy a párolt cukkinitöltelékbe szórtam 1-2 ek almalisztet (paleo gyümölcsliszt), így aztán végképp nem ázott el. Ehhez a mennyiségű tésztához egyébként 3 cukkinit használtam fel és csak azután xukroztam, szórtam meg a fahéjjal a kihűlt, párolt cukkinit, miután kicsavartam. Így nem vész oda a xukor és a fahéj, legalábbis egy része.
    Végül pedig igen, a plusz 1 citrom leve bőven elfér a töltelékben.
    A végeredmény nagyon finom, nagyon pite, nagyon almás és mindez 100 % paleo.
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Jaj, de jó, hogy elkészítetted a javított változatot és megírtad, örülök, hogy másnak is ízlik ez a furcsaság! :-))
    Csak egy dolgon próbálj változtni: az almaliszt nem paleó!!! Ahogy nincs paleo lekvár, úgy nincs paleó almaliszt sem. Ez csak üzleti fogás!!! (sajnos!) Akkor nyugodtan csináld almából az egészet, és nem kell a cukkinivel bajlódni... Így ugyanis nem lett 100%-os paleó.
    (az almában aránylag sok fruktóz van!)
    Gondold el: mindegy, hogy nyersen tesszük bele az almát és utána megsütjük, vagy előbb megőröljük az aszalt almát és úgy sütjük meg... secko jedno!
    Én azon gondolkodtam, hogy mandulalisztet kell egy keveset belekeverni. Az is rengeteg nedvességet fölvesz.
    Ha nem bánod, egy két dolgot beírok a receptbe, amit mondtál, mert nem mindenki olvassa a kommenteket...

    VálaszTörlés
  4. Köszi az almalisztes infót, eléggé logikusan hangzik.
    Persze nyugodtan írd csak be a receptbe. Egyébként még a kókuszliszt is rengeteg nedvességet vesz fel, talán kicsit többet is mint a mandulaliszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó ötlet! jobb is, mint a mandulaliszt! Köszi!

      Törlés
  5. Na ezt megcsináltam már többször... tényleg fantasztikus!:)
    Azzal szórakozom, hogy tesztelem a vendégeket. Mondom nekik, ez egy különleges süti, mert mandulalisztből készült a tésztája. A másik különlegességet nem árulom el, majd ha megkóstoltátok.:D És akkor megkérdezem, mi volt a töltelék? Hát, ők az almásból ettek eddig, miért van más töltelék is?
    Egyszerűen nem lehet észrevenni, hogy cukkini!
    Köszi az ötletet, üdv,
    MW

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez fantasztikus! De jó duma! Jót röhögtem! Úgyis ki vagyok egy kicsit akadva...
      Nálunk is bejött, csak az esküvő miatt annyi virágozós munkám volt, hogy nem értem rá sütni. Pedig meg szerettem volna a násznépet is viccelni!!!
      Ügyes voltál!

      Törlés